Tuesday, December 7, 2010

AYAM PENYET





Dulu masa mula2 nampak kat dalam menu ayam penyet ni rasa pelik jugak…camne agaknya rupa ayam penyet tu….ada kuah ke? Ahaaa….sekarang ni baru aku tau rupa ayam penyet ni…..tanya makcik kat restoren tu..kebetulan kenal dan dia pun dari Indonesia…..kita share lah resepinya ye….senang jer rupanya….lepas ni x yah le beli…buat sendiri puas hati…………



Bahan : 1/2 kg ayam yang berkulit 100 ml air 1/4 sdt serbuk lada putih Minyak untuk menggoreng

Bahan yang dikisar/tumbuk :

2 biji bawang putih 1/2 sdt garam 1/4 sdt ketumbar Sedikit serbuk kunyit

Sambal :

1/4sdt garam 1/2 sdt gula pasir 5 cili api Sedikit belacan 1/2 buah tomato (buat sambal belacan) kalau saya tambah bawang goreng...

Cara membuat: Campur ayam dengan bahan yang dikisar/tumbuk, jangan lupa serbuk lada putih dan sedikit air. Masak dalam kuali tertutup sampai air habis. Dinginkan. Goreng ayam dalam minyak panas sampai agak kering. Panas-panas, taruh ayam dalam mangkuk, tekan dengan diketuk2 sedikit supaya senang nak makan nanti.. Hidangkan dengan nasi panas dan ulaman. (kalau goreng tu jangan lama sangat takut hangus asal dah kuning tu angkat lah)

Kalau makan tu ingat le kat saya...hehe


Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment