Wednesday, December 15, 2010

WAJIK KASIRAT (JENANG KERISIK)

Buat pertama kalinya aku mencuba Wajik Kasirat ini. Biasa memakannya masa dulu-dulu kalau balik kampung dan ada kenduri-kendara. Sekarang agak susah untuk mendapatkannya walaupun di pasar-pasar malam. Resipi ni aku jumpa di pelipatan buku masak mak, ada banyak keratan-keratan majalah yang mak simpan. Jadi sebelum satu lagi juadah tradisional ini pupus dari ingatanku, aku ambik kesempatan ini untuk mencubanya walaupun hanya sekali ini.



WAJIK KASIRAT

Bahan-bahan :
500gm beras pulut
1/2 biji kelapa parut, dijadikan kerisik
2 cawan santan
300gm gula putih, dijadikan gula hangus

Cara-cara:
1. Beras pulut dibasuh dan ditoskan hingga kering.
2. Kemudian digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan dan dikisar halus.
3. Gaulkan beras pulut bersama kerisik.
4. Gula putih dibuat gula hangus (caramel) dan dituang ke dalam santan. Dimasak hingga mendidih.
5. Masukkan beras pulut bercampur kerisik ke dalam santan yang mendidih. Kacau sehingga masak,
kelihatan likat dan berkilat.
6. Sentiasa kacau sehingga pekat, lebihkurang 10 minit ke 15 minit.
7. Tekan di dalam loyang yang beralas daun pisang.
8. Sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment