Thursday, December 9, 2010

SUP KETAM


APA LAH KAK LONG NI..SUP KETAM?? BIASALAH ORANG BUAT..ITUPUN NAK MASUK DALAM BLOG KE????? !@#$%^......

RESEPI YANG SAYA TEPEK KAT SINI, ADALAH RESEPI YANG BIASA SAYA BUAT , DAN SENGAJA SAYA TEPEK KAT SINI BUKAN SAJA UNTUK TATAPAN PEMBACA TAPI UNTUK KOLEKSI KELUARGA KAK LONG....ANAK2 DAH SEMAKIN BESAR....KALAU MEREKA JAUH DARI KELUARGA DAN RINDU DENGAN MASAKAN BONDANYA BOLEH LAH RUJUK DI SINI...



SUP KETAM

  • 4 ekor ketam
  • Sup bunjut Adabi
  • 3 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 keping asam keping
  • Daun Sup/bawang
  • Bawang goreng
  • Kentang
  • Tomato
  • Carrot
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Minyak untuk menumis
  • Air


Cara-cara Memasak:

  1. Tumbuk/hiris bawang merah,putih dan halia.
  2. Panaskan sedikit minyak.Tumiskan bawang merah,putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan air, sup bunjut dan asam keping. Biarkan seketika.
  4. Masukkan kentang dan carrot yang telah dipotong
  5. Bila air dah mendidih, masukkan ketam. Biarkan sehingga 5-10 minit supaya ketam tidak terlebih masak.
  6. Masukkan garam dan tomato.
  7. Angkat dan taburkan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment